Egyre nagyobb divatja lett a ház különböző részeit bekamerázni, amiből egész szépen lehet is keresni

Az év hardvere díjat hivatalosan is a webkamera kapta 2020-ban, ami belegondolva teljesen logikus, mivel a korlátozások miatt, szinte ez volt az egyedüli lehetőség a kapcsolattartásra. A magyar és külföldi webkamerás munkák is megszaporodtak az oldalunkon, ami ugyanezt támasztja alá.

A webkamera használatát különös krízishelyzet kényszerítette ki. Milliárdok szorultak be az otthonukba, és nem érintkezhettek senkivel. Az erotikus munkák nagy része is próbált online szolgáltatásokat biztosítani a vendégeknek, valamint nyilván ezzel munkát biztosítva a lányoknak, ám ez több kevesebb sikerrel működött csak. Hiába, társas lények vagyunk...

Alacsony felbontás, rossz mozgásábrázolás, pocsék hangzás volt a leggyakoribb negatív tényező. Bár ezzel kapcsolatban senki nem fog boldog emlékeket dédelgetni, azt el kell ismerni, hogy a webkamera jobb volt a semminél.

A webkamera már régóta minden laptopban alap felszereltség, de inkább biztonsági kockázatként, mint mindennapos használati eszközként gondoltunk rá. Emlékezzünk csak vissza Mark Zuckerberg híres fotójára, amin a háttérben látható laptopján le van ragasztva a webkamera – és ha a Facebook vezérigazgatója szerint nem biztonságos az eszköz, az átlagember miért tartaná annak?

Miért hagynánk bárkinek, hogy belekukucskáljon az életünkbe?

A legaggasztóbb pedig, ami nemrég került napvilágra, a biztonsági kamerák kihasználása:

Hálószoba, gyerekágy, iroda – több mint ezer magyar kamera képe érhető el védtelenül a neten! A védtelen magyarországi kamerákat az Alverad nevű hazai kiberbiztonsági cég térképezte fel. Nemcsak a szó klasszikus értelmében vett webkamerákról van szó, hanem az internetre kötött biztonsági kamerákról, babamonitorokról és hasonlókról. 

Ilyenkor jobb esetben csak a magánszféra sérül, idegenek nyerhetnek bepillantást az érintettek otthonába és életébe (nem mintha ez ne lenne elég nagy probléma önmagában is), de olyan extrémebb forgatókönyv se példa nélküli, hogy mondjuk intim együttlétet rögzítő kamerák képei bukkannak fel az ilyesmik megosztását lehetővé tevő pornóoldalakon, és akaratlanul is pornósnak bélyegezhetik az illetőt.

Az illetéktelenek kezébe kerülő felvételek zaklatásra is alapot adhatnak, sőt akár zsarolási potenciált is jelenthetnek, elég csak a zsarolóvírusok körében népszerű, „videóra vettük, ahogy maszturbálsz, fizess, különben közzétesszük” jellegű fenyegetésre gondolni.

Ezek után ember legyen a talpán, aki meg tudja különböztetni, melyik a valós és melyik a kihasznált "profil"

Ugyanis több olyan amerikai weboldal van, amik lehetőséget biztosítanak arra, hogy ez bizonyos havi / napi díjért cserébe belenézzünk más emberek otthonában. Legyen az a nappali, ahol kényelmesen betakarózva tévéznek a kutyussal az ölükben, vagy épp egy instant veszekedés az étkező asztalnál, de a magasabb árszabású kategóriákba esik pl. a hálószoba, ahol ugye már vadabb dolgok is előfordulnak.

Ezek a weboldalak mint elérhetőek egy kattintással, nem kell hozzá semmi illegális tevékenység stb, így valószínűleg ténylegesen egy létező (effektíve új) erotikusnak mondható vonalról beszélhetünk, elvégre jól fizet ha a nyilvánosság előtt éljük az életünket. Ezt már a valóságshow történelmünkből is megtudhattuk.