Be akarja tiltani a prostitúciót a spanyol miniszterelnök, így az erotikus munkák is veszélybe kerülnek az országban

Spanyolország szocialista miniszterelnöke a prostitúció és így az erotikus munka betiltását ígérte pártja háromnapos valenciai kongresszusának a végén. Pedro Sanchez szerint a prostitúció gyakorlata rabszolgákká teszi a nőket.

Egy kis történelem a spanyol erotikus munkavégzésről: Spanyolország 1995-ben dekriminalizálta a privát helyen folyó prostitúciót (természetesen itt is a kerítés és a szexuális kizsákmányolás bűncselekmény maradt), és a lazításnak köszönhetően a 2010-es évek második felére már becslések szerint a 47 milliós országban már 300 ezer nő kínált szexuális szolgáltatásokat erotikus stúdiókban, privát lakásokban és az utcán is.

Az ENSZ 2016-os számításai szerint Spanyolország szexiparának az értéke 3,7 milliárd euróra tehető.

Simán rá lehetne fogni az országba érkező évi 75-80 millió turistára, hogy ők élvezik a szexmunkások szolgáltatásait, azonban felmérések szerint a spanyol férfiak 30-40 százaléka fizetett már szexért Spanyolországban.

Mikorra várható tényleges változás a spanyol szexmunkák ügyében?

Sancheznek már a 2019-es választási vállalásai között szerepelt a prostitúció betiltása – a női szavazók megnyerése érdekében. Akkor a nők elleni erőszak legrosszabb formájának nevezte a prostitúciót.

  • Évekkel később sem született azonban még törvény az ügyben...

Azok, akik a legalizálás mellett érvelnek, azt mondják, hogy a dekriminalizáció komoly előnyöket jelentett az érintett nők számára, és biztonságosabb lett azóta az életük. Ugyanakkor egyre komolyabb visszhangot váltottak ki az országban azok az ügyek, amikor kiderült, hogy nőket akaratuk ellenére, bűnszervezetek kényszerítették erotikus munkára.

2017-ben a spanyol rendőrség 13 ezer nőt azonosított az emberkereskedők elleni razziák során, és a hatóság becslése szerint legalább 80 százalékuknak akaratuk ellenére kellett szexelnie valakivel.

Mindeközben Magyarországon a prostitúció bizonyos feltételek mellett legális:

  • orvosi papírokra és vállalkozói engedélyre van hozzá szükség
  • csak bizonyos helyeken megengedett

Azonban a bordélyházak üzemeltetése, kerítés és a szexuális kizsákmányolás továbbra is illegális, az első türelmi zónát is csak idén júliusban jelölték ki Miskolcon.