Megoldások, példák, mikor kell vagy nem kell ÁFA-t fizetned:

  • Péter átutalással szeretne fizetni és magyar állampolgár, de van egy magyar ÁFA-s, közösségi adószámmal rendelkező cége is. Péter eldöntheti, hogy magyar magánszemélyként fizet be hozzánk, ez esetben 27% ÁFA adódik hozzá a befizetendő összeghez! Illetve dönthet úgy, hogy a magyar ÁFA-s cégével fizet be, ez esetben 0% az ÁFA, így 27%-ot megspórolt. Természetesen a cégének a számlaszámáról kell befizetnie és a cége részére állítjuk ki a nettó 0% ÁFA-s számlát is.
  • Günter svájci állampolgár és svájci céggel is rendelkezik. Günter mindegy hogy magánszemélyként vagy a svájci cégéről fizet be hozzánk, mivel Svájc nem tagja az EU-nak, így az ÁFA körön kívül van, ami azt jelenti, hogy 0% az ÁFA a befizetéseinél, legyen az magánszemélyként vagy cégként!
  • Jennifer magyar állampolgár, de éppen Svájcban dolgozik vagy él. Mivel nincs még svájci számlaszáma, így a svájci postát használja pénz küldésre és a számlázási adatainál azt a címet adja meg, ahol dolgozik vagy él Svájcban, így 0% az ÁFA.
  • Viktória magyar állampolgár de Angliában él és angliai adórezidens, rendelkezik angliai és magyar bankszámlaszámmal is. Ha az angliai bankjából fizet be akkor 0% az ÁFA, ha a magyarországi bankjából fizetne be, akkor 27% az ÁFA, de Viktória okos, így mindig az angliai bankszámlaszámát használja (és az angliai számlázási adatait adja meg).

Kit érint és ki az aki mentesül az ÁFA fizetés alól

Változtak az e-kereskedelemre (online hirdetőoldalak, társkeresők, szexpartner oldalak is) vonatkozó általános forgalmi adó (ÁFA) az Európai Únió országaiban egységesen, így a Red-Life hirdetőoldal hálózatot is érinti már, mivel EU-s cégként üzemeltetjük oldalainkat! Röviden ez azt jelenti, mostantól minden online hirdetőoldal is köteles az ÁFA-t hozzáadni a szolgáltatásai árához és a begyűjtött ÁFA összegeket elküldeni azoknak az országoknak ahova értékesített. Ezt a rendszer OSS azaz One Shop Stop-nak hívják és a hivatalos angol nyelvű EU-s weboldalt itt találod, illetve magyar nyelven itt olvashatsz utána.

Példaként ha Németországot adod meg számlázási országnak és Németországból fizetsz be hozzánk, akkor mi a német 19%os ÁFA-t hozzá kell adnunk és az összegyűjtött ÁFA összegeket elküldeni Németországnak. Ugyanez vonatkozik Magyarországra is és minden más EU-s tagországra.

Az ÁFA nem áremelés és nem a mi bevételünk, hanem a Te országod költségvetését gazdagítja.

A One Shop Stop rendszer egységes EU-szabályozás aminek lényege,

ha egy másik EU-s országba értékesítünk szolgáltatást (nálunk ez vonatkozik a kreditfeltöltésre és hirdetéskiemelésre is), akkor az adott ország saját áfaszabályai érvényesek. Nincs kiskapu, nincs semmilyen megoldás és trükk és minden országra és cégre vonatkozik,

viszont a következő esetekben nem kell ÁFA-t fizetned:

  1. Ha közösségi adószámmal rendelkező EU-s cégről fizetsz be hozzánk! A kredit feltöltés közben a számlázási adatoknál a céged nevét is írd be és a közösségi adószámodat EU-s formában (példa: HU00000000)! A VIES rendszerben ellenőrizzük az adószámodat automatikusan, így ha az érvényes akkor 0% ÁFA kerül felszámolásra.
  2. Ha az Európai Únión kívüli céggel fizetsz be, azaz például Svájci vagy Angliai cégről fizetsz! A kredit feltöltés közben a számlázási adatoknál a céged nevét is írd be és az adószámodat, így 0% ÁFA-val tudsz befizetni!
  3. Ha az Európai Únión kívüli ország magánszemélyeként fizetsz be, azaz például Svájcból, Angliából, USA-ból fizetsz! A kredit feltöltés közben a számlázási adatoknál írd be a teljes neved és pontos címed, így 0% ÁFA-val tudsz befizetni!

A befizetésnek mindig a megadott cég vagy magánszemély számlaszámáról vagy kártyájával kell megtörténnie!

Ha kérdésed van ÁFA ügyben, vedd fel velünk a kapcsolatot itt!